A demokrácia állapota

A Freedom House minden évben megvizsgálja az egyes országok demokratikus viszonyait. Az alábbi grafikon szépen bemutatja, hogy Magyarország  jobban teljesít. Sikerült legyőznünk minden térségi riválisunkat a Demokrácia Index tekintetében. 2008-ban még Csehország szintjén voltunk, mára azonban sikerült Bulgária és Románia fölé tornázni az adatokat.

A baj csak az, hogy a legfejlettebb demokrácia 1-est kap ebben az indexben, a legrosszabb pedig 7-est. Tehát a szomorú igazság az, hogy Magyarország 1,5 pontot rontott 2008 óta, és ezzel már a legrosszabb eredményt értük el Közép-Európában. Már Bulgári és Románia is demokratikusabbnak bizonyul, mint a mi országunk...

De mit vizsgál a Freedom House? Az alábbi ábrán látszik, hogy minden vizsgált területen romlottak a mutatók. A demokratikus kormányzás, a választási rendszer, a civil társadalom helyzete, a média függetlensége és a korrupció terén is komoly romlás tapasztalható.

Néhány súlyos megállapítás az elmúlt évről:

  • A nemzeti demokratikus kormányzás romlott, mivel a kormánypárt tovább folytatta a hatalom központosítását, és a kiterjesztette uralmát a politikai rendszer és a gazdaság teljes egészére, valamint egyre erőteljesebb az illiberális retorika.
  • A menekültügyi kvóta népszavazás kormányzati médiadömpingje és a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés manipulálása miatt a választási folyamat minősége tovább csökkent.
  • A civil társadalom minősége csökkent az egyre inkább ellenséges politikai légkör miatt. És a mérés óta alkották meg a civilek megbélyegzésére szolgáló törvényt…
  • A média függetlensége csökkent a magyar médiapiacon való erős politikai beavatkozás, az államilag ellenőrzött bankok által finanszírozott számos kivásárlás miatt és a vezető kritikus napilap, a Népszabadság leállításához vezető ellentmondásos körülmények miatt. (az index publikálása óta az összes vidéki napilap Mészáros Lőrinc portfóliójába került.)
  • A korrupciós állapotok erősen romlottak a nagyszabású és büntetlen korrupció következtében. A kormánybarát oligarchák és a magas rangú politikusok és tisztviselők bevonásával zajlik a közpénzek költése.

 

 

 

 

Ezen a térképen az látszik, hogy 2007 óta szinte mindenhol romlott a demokrácia minősége, de sehol olyan mértékben, mint Magyarországon...

forrás: Freedom House

 


 

A Jelentés Zöld Fordulatról című elemzésünkben számos ilyen mutatót vizsgálunk. A fenntarthatóság három dimenzióját mérjük: Gazdaság, Társadalom és Környezet. Érdemes böngészni honlapunkat!