Fényhozó Műhely

Alapítványunk, a Romaversitas Alapítvánnyal összefogva, háromnapos tanfolyamot hirdetett Bicskére. Napelemből, kis akkuból és LED-szalagokból olcsó világítást készítettünk, illetve megtanítottuk a gyártás minden fázisát az érdeklődőknek. Az utolsó napon felszereltük a világítást a bicskei Járóka családnál. Jávor Benedek is beszállt a munkába. A családból két fiú,  Patrik (17) és Marci (10) nagyon ügyesen dolgoztak, és miután eljöttünk, folytatták tovább, minden szobába szereltek világítást. A workshopot az Európai Parlament Zöld Frakciója támogatta.

Képek a bicskei Fényhozó Workshopról: szombat vasárnap


Csatlakozunk a Romaversitas “Fényhozók” programjához. Ennek célja, hogy megújuló energiák alternatív felhasználását lehetővé tegye mélyszegénységben, szegregátumban élő családok számára. A program során szolár-lámpa rendszereket rakunk össze. A technológiát, a szükséges eszközöket pedig helyben, hátrányos helyzetű településeken elérhetővé tesszük bárki számára.

A Romaversitas Alapítvánnyal közösen 30 település 2-300 hátrányos helyzetű családjának szeretnénk megtanítani, hogyan lehet egyszeri befektetéssel az esti világítást évekig biztosítani, és annak további elterjesztését a helyi környezetben közösségi finanszírozásból fenntartani.

Emellett egy építőtáborhoz hasonló módon, egyhetes nyári táborban 20-30 hátrányos helyzetű településről érkező elkötelezett önkéntes számára szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy elsajátítsa a szükséges tudást, és trénerként alkalmassá váljon annak szélesebb körben történő terjesztésére. Elsődleges célunk az, hogy minden a projektbe bevont szereplő a későbbiekben tovább tudja adni a megszerzett tudást, és mindehhez segédanyagot, valamint szükséges eszközöket kapjon.

A projekt eddigi eredményei:

A Fényhozók program 2014 nyarán lépett a megvalósítás szakaszába, és az azóta eltelt több, mint másfél év során két magánvállalkozó támogatásával jutottunk el odáig, hogy kipróbálhattuk több településen, hogyan működik a projekt a terepen. Az alapötlet egy olyan tudásbázis kialakítása és terjeszthetővé tétele volt, amelyben a fő szerepet a megújuló, alternatív energiák, valamint a környezetet fenntartható módon hasznosító, mindenki számára elérhető módszerek játszották.

További eredmények a Romaversitas Alapítvány honlapján.